Villan pesua, karstausta ja kehräystä

Moi taas!


Olen innostunut myös raakavillan käsittelystä. Kävin Sanskin vetämänä kehruukurssin Hakunilan käsityökeskuksessa jo viisi vuotta sitten. Sittemmin olen jatkanut harrastusta kotioloissa. Ostin Kiikaan ruukin, joka on jo 100 vuotias. Viime syksynä vuokrasin Kehrääjien killasta karstamyllyn, jolla karstasin Turengin läheltä suoraan lampurilta ostettua villaa.

Esittelen teille tänään villan käsittelyn työvaiheet.

Ensin villat pitää aukaista ja irtosi eli lampaan kikkareet ja heinä poistaa. Hyvä lampuri putsaa lampaan ennen kerimistä :-).


Seuraavaksi villat pestään. Minä tein tämän homman äitini kesämökillä virtaavan joen äärellä saunan kuistilla, joten sain kantaa vettä ämpärikaupalla ja lämmintä vettä riitti saunan padassa.  Ensin liotin villoja lämpimässä vedessä, johon olin lisännyt  luontoystävällistä Elokuu-astianpesuainetta.


Seuraava työvaihe oli villan käsinpesu. Kuivaniemen villat hyttysverkon ja kanaverkon päällä saunan jälkilämmössä. Voitte kuvitella, miten sauna tuoksui lampaista tämän pesusession jäljiltä. ;-)



Kotiin saapui auton takakontissa monta laatikollista ja säilymistä puhdasta ja likaista raakavillaa. Jatkoin karstausta kotona parvekkeella Kehrääjien kullasta vuokratulla karstamyllyllä. Sillä oli suorastaan nautinto karstata,  koska villasta muodostuu valmis karstalevy,  jonka voi rullata tai säilyttää levynä ja kerätä myöhemmin langaksi. 


Käsin karstaaminen on työlästä! 

 

Ah, tätä konetta käytän ilolla! 











Kommentit