Langan värjäystä kasviväreillä

Kesän tullessa aloin haaveilla kasvivärjäyksestä. Vietin kesälomaa äitini mökillä Kanta-Hämeessä. Metsä ja teiden varret olivat pullollaan värjäysmateriaalia.


Keräsin mökin tontilta pajua ja metsäteiden varsilta maitohorsmaa. Äidin mökkikeittiöstä hyödynsin avokadon kuoret ja kivet sekä kelta- ja punasipulin kuoret.

Soittelin lähialueen apteekit läpi ja kyselin alunan saatavuudesta. Lopulta Hämeenlinnan Tiiriön apteekista löytyi avuliasta henkilökuntaa. Eräs farmaseutti tilasi minulle alunaa ja se saapui parin päivän odotuksen jälkeen. Olipa ihanaa saada hyvää palvelua!

Värjäyspataan vyyhdin Novitan Nallea luonnon valkoisena ja harmaana, valkoista Wetterhoffin Silviaa, Dropsin Nordia ja Novitan Sointua.

Tässä langat porisevat sähköliedellä vanhassa wokkipannussa.

Puretin langat alunalla lämpimässä vedessä. Käytin 10 grammaa alunaa 100 gramman lanjavyyhtiä kohden. Keitin kasveja tunnin kiehuvassa vedessä, kunnes keitinveteen oli irronnut väriä. Laitoin puretetut vyyhdit kuumaan veteen ja pidin niitä tunnista puoleentoista tuntia liedellä kattilassa. En antanut liemen kiehua. Jäähdytin langat. Huuhtelin langat kolmesti kylmällä kaivovedellä. Langat säilyivät pehmeinä lukuunottamatta Novitan Sointua, joka muuttui karheammaksi.
Lopputulos oli vihreän ja keltaisen sävyjä. En ollut tyytyväinen avokadolla värjättyihin lankoihin. Niistä tuli beigen ja haalean vaaleanpunaista eli mummon kalsareitten värisiä 😁. Ne aion värjätä uudelleen joku toinen kerta.


Kommentit